Bartók Tamás: A REST kétszer fárad

bartok-tamasAz EPAM arca novemberben ezúttal Bartók Tamás, aki az előadásának címétől eltérően fáradhatatlanul és lelkesen mesélt munkájáról és az EPAM-on belüli életről.

Tamás egyetemi évei alatt OTDK-n második helyezést ért el. Később, 2008-ban kiváló hallgatóként végzett a masters képzésben programtervező matematikusként, majd ugyanebben az évben elkezdte PhD tanulmányait is.

2007 óta dolgozik az IT szektorban. A Siemensnél eltöltött 6 év után csatlakozott az EPAM-hoz. Jelenleg architechtként dolgozik, többek között a The Coca-Cola Company projektjeiben is kulcs szerepet tölt be mind fejlesztési, mint architekturális oldalon.Napjainkban az összetett alkalmazások, szolgáltatások úgynevezett interfészeken (API-kon) keresztül kommunikálnak egymással. Tamás egy olyan fejlesztési folyamatot fog bemutatni, ami nagyban megkönnyíti az ilyen rendszerkomponensekből (szolgáltatásokból) felépülő rendszerek készítését.

Az informatikai szoftver-projektek is egyfajta evolúciós folyamaton mennek keresztül. Az ügyfelek igényeinek megismerésétől kezdve Tamás és kollégái folyamatosan fejlesztik és üzemeltetik az alkalmazást, míg a megrendelő élesben is használatba veheti a leszállított terméket. Viszont nem mindegy, hogy ez az út mennyire hosszú és rögös.

A mai elvárások azt követelik meg, hogy naprakész technológiákat alkalmazzunk, amilyen például a SOA, a microservices, a serverless, stb. Ezek, a napjainkban előszeretettel alkalmazott megoldások ugyanakkor nagy figyelmet is igényelnek, hiszen ha nem átgondoltan és tudatosan készítjük és alkalmazzuk őket, akkor duplán dolgozunk:

Ha nem tervezzük meg tudatosan a komponenseket, azért dolgozunk duplán, mert ki kell javítani azt, és újra kell csinálni,
Ha már valaki használja az egyik rosszul megtervezett interfészünket, akkor fejlesztenünk kell egy olyat, ami jobban idomul az ügyfél igényeihez. Így viszont két rendszert kell fenntartani. Feleslegesen.

“Nem kell az utolsó bitig mindent megtervezni, de a stratégiai pontokra sok figyelmet kell fordítani.” – mondja Tamás. “Mindenkinek érdeke, hogy elkerülje a dupla munkát.” – teszi hozzá.

Az alkalmazásfejlesztésnek ezen megoldása nagyban megkönnyíti a fejlesztést, mivel el tudjuk választani a fejlesztők és a tesztelők munkáját: a szolgáltatások interfészének publikálását követően a tesztelők szinte azonnal el tudják kezdeni a munkát, nem kevés időt spórolva ezzel az amúgy is gyakran szoros időkeretből.

Előadásában Tamás nemcsak elméleti, hanem gyakorlati példát is be fog mutatni: a MuleSoft cég által felügyelt RAML megoldást fogja demózni. Ezzel a megoldással néhány perc alatt működő forráskódot tudunk generálni az API-hoz.

Tamás ajánlása: “Ha az előadáson elhangzó gondolatokat és módszereket megjegyzed magadnak, az előadás végére több leszel, mint voltál 25 perccel előtte.”

Akárhogy is: nem csak egy szoftvernek van szüksége arra, hogy átgondoltan és tudatosan épüljön fel. Mi magunknak is törekednünk kell arra, hogy tudatosan építsük fel a karrierünket. Minden új tudás, új ismeret, új gyakorlat segít minket kiemelkedni a többiek közül.