Dudás Beáta: Alkalmazásépítés a gyakorlatban

dudas-beataDudás Beáta novemberi rendezvényünk másik előadója. Közgazdász, majd programozó matematikus szakot végzett. Utóbbit már munka mellett.

2015 szeptemberétől dolgozik a GriffSoftnál, ahol először szervezőként vett részt a cég ügyviteli, számviteli rendszerének fejlesztésében egy projekten. Nem sokkal később pedig a cég akkor szerveződő webes csoportjának kialakításában segédkezett. Ennek később a vezetője lett. Beáta jó választás volt, mivel a korábbi munkahelyén eltöltött több, mint 9 év tapasztalata jó alapot biztosított a csapat céljainak eléréséhez.

Eleinte furcsa volt számára ez a pozíció, mivel egyedüli nőként kellett megállnia a helyét a csapatban, de azóta mindenki elfogadta és szívesen dolgozik vele. A webes csapat irányítása mellett a mai napig részt vesz a fejlesztésben is.

Minden fejlesztő a karrierje legelején csak kisebb rendszereket készít. Akár saját ötletre, akár külső igényre válaszolva. Akárhogy is, a szoftver az idők során folyamatosan változik, mozgásban van. Óhatatlan, hogy ezeket a rendszereket fel kell készíteni, és úgy kell felkészíteni ezekre a változásokra, hogy a szoftver könnyen és rugalmasan legyen módosítható, bővíthető.

“Nekem az a mániám, hogy minden a helyén legyen.” – mondja Beáta nevetve.

Fontos számára az alkalmazások jól áttekinthető és jól strukturált felépítése: a forrás megfelelő minőségétől kezdve, hogy a modulokból felépülő alkalmazást megfelelően, rétegekből építsük fel, s ezen rétegek ne legyenek összedrótozva, hanem rugalmasan cserélhetőek is legyenek.

“Az egy dolog, hogy megírunk egy szoftvert, átadjuk, de utána jön a munka nagy része.” – folytatja. Hiszen az első használat során derül ki – az ügyfél számára is -, hogy ennek, vagy annak esetleg máshogy kellene működnie, mint ahogy azt az elején elképzelték.

Ezeket a folyamatosan változó ügyfél igényeket kell olyan rugalmasan kiszolgálni, ahogy csak lehet: figyelembe véve a költség, határidő és minőség hármast.

Beáta általános, nyelv- és platform független megoldásokat, folyamatokat fog bemutatni, amivel Ők is dolgoznak a GriffSoftnál.